Friday 22 January 2010

debatt inlägg nu igen

Kyllä Ruotsalaiset ymmärtävät ja jotkut jopa rakastavat suomenruotsia! Hello!!!!Suomenruotsalaisethan ovat muumeja. Niin, tietysti suomalaisen ääntämä ruotsi ei ole sama asia, vaikka usein saavatkin "muumi" nimikkeen Ruotsissa.
Ruotsissa on monia eri murteita, esim Skånen murre, jota on aluksi aika vaikea ymmärtää. Mutta kunhan ihmisiä lähestyy niin kielivaikeudet katoavat. Kysymys on ehkä enemmänkin sosiaalisesta kanssakäymisestä. Tämä on ehkä (perusjuntti)suomalaisen suurin ongelma...
Itselläni on tuttuja ympäri pohjoismaita - yritämme kaikki puhua omaa kieltämme (suomi ja islanti ovat sen verran erilaisia että silloin vaihdetaan yleensä englantiin) ääntämäällä sitä "skandinaaviksi".
Anyway: haluan vaan sanoa että ei englantia ole pakko käyttää, ei ainakaan koko ajan. On hienoa jos ainakin yrittää oppia naapurien kieltä. Tässähän meillä suomenruotsalaisilla on etu! Ja tack för det! Ikävä että meidän veljet ja sisarukset eivät halua liittyä tähän joukkoon.
Sitä paitsi Finlandssvenska on aivan ihana murre! Islantilaiset puhuvat ruotsia melko samalla murteella!sitä et tainnut tietääkään!

No comments:

Post a Comment